Zo werkt de Spaanse dagindeling
De Spanjaarden houden er een compleet andere dagindeling op na dan wij noorderlingen uit Nederland. Zo hoef je om 12.00 uur geen ‘goedemiddag’ te zeggen tegen een Spanjaard. Voor hem of haar is het dan nog ochtend. Of heb je net een kwartier gelopen naar een winkel, blijkt die dicht te zijn wegens de siësta. Om nog maar te zwijgen over het willen maken van een reservering om 7 uur in het restaurant: “señor, wij gaan pas om 21.00 uur open”. Voorbereiding is het halve werk, daarom neem ik je vandaag mee in een lesje Spaanse dagindeling!
Buenos días, buenas tardes y buenas noches!
Voor de Spanjaarden duurt de ochtend tot een uur of 14.00. Tot die tijd kun je dus met een gerust hart ‘buenos dias’ zeggen. Na 14.00 uur begroet je iemand met ‘buenas tardes. De avond begint normaliter pas wanneer het donker wordt, dit hangt dus heel erg af van het seizoen. Wel is het normaal om na 00.00 ‘buenas noches’ te zeggen.
De Spaanse klok volgens de eettijden
Avondeten om 18.00 uur is in Nederland niet raar of ongewoon. Vertel je dit echter tegen een Spanjaard, dan word je nog net niet uitgelachen. De eettijden in Spanje zijn namelijk behoorlijk anders te noemen dan in Nederland. Deels heeft dit te maken met het warmere klimaat, deels is dit simpelweg hoe het werkt in Spanje. De dag start met ‘el desayuno’; het ontbijt. Dit is vaak een karig maal wat niet voldoende energie oplevert om uren op te teren. Veel mensen slaan het ontbijt zelfs over of ontbijten pas wanneer ze al aan het werk zijn rond een uur of 10. Ook is het heel normaal in Spanje om je ‘tweede ontbijt’ tussen ongeveer 10.00 uur en 11.30 te nemen. Dit is voor sommige Spanjaarden dus hun eerste ontbijt. Je kunt dan denken aan een zoet broodje of pan con tomate. Gek genoeg noemen de Spanjaarden dit tweede ontbijtmoment hun ‘almuerzo’, wat letterlijk vertaald ‘lunch’ betekent.
De Spaanse lunch heet ‘comida’ en wordt meestal pas na 14.00 uur genuttigd. Dit is de grootste maaltijd van de dag en kunnen we vergelijken met ons diner. Omdat de Spanjaarden zulke familiemensen zijn eten ze de lunch vaak thuis. Daar hebben ze ook de tijd voor, want de lunchpauze duurt vaak een uur tot twee uur. Meestal eet men nu warm en kan de lunch ook uit meerdere gerechten bestaan. Ook is het populair om een ‘menu del dia’ in een restaurant te nemen dicht bij werk. Dit zijn vaak goedkope menu’s bestaande uit diverse gangen.
Rond vijf a zes uur, wanneer de maag begint te knorren, is het tijd voor het tussendoortje: oftewel de ‘merienda’. Dit kan van alles zijn. Een kopje koffie met een koekje of een biertje met een tapas. Vooral in het zuiden van Spanje is het gebruikelijk om een gratis tapas te krijgen in een bar wanneer je een drankje besteld. Vervolgens wacht de Spanjaard gerust uren om pas aan hun laatste maaltijd te beginnen: la cena. Dit ziet de Spanjaard als het diner, maar is meer vergelijkbaar met onze Nederlandse lunch. De cena wordt op zijn vroegst pas om 21.00 uur gegeten. Veel later dan wij Hollanders gewend zijn. Vaak eet men nu kleinere hapjes omdat de grootste maaltijd al in de middag genuttigd is. Ook restaurants zijn gewend om voor 20.00 uur hun deuren niet te openen. Wanneer je dus op vakantie bent in Spanje is het goed om hier rekening mee te houden. Sta jij braaf bij de ingang wanneer het restaurant opengaat? Verwacht dan geen drukte tot een uur of 23.00.
Siësta time; nog echt een onderdeel van de Spaanse dagindeling?
Voor veel niet-Spanjaarden klinkt het als een droom; de siësta. Heerlijk, even een dutje doen tussen de praktijken door. Voor een Spanjaard zelf is deze luxe echter vaak enkel weggelegd voor hen die al gepensioneerd zijn. De siësta wordt gehouden tijdens de lunchtijd. In plaats van slapen wordt deze periode meer gebruikt om uitgebreid en rustig te lunchen of wandelen. De meeste winkels, musea, supermarkten, gemeentehuizen en banken sluiten hun deuren dan ook op dit moment van de dag. Alhoewel je steeds meer ziet dat grotere winkelketens en supermarkten als Mercadona gewoon open blijven. Het is raadzaam om altijd te kijken op Google of een plek waar jij heen wil zijn deuren sluit gedurende de siësta tijd.
Over slapen gesproken: de Spanjaarden lijken met minder slaapuren te kunnen functioneren dan gemiddeld in Europa. Zo blijkt uit een onderzoek van het Sociologisch Instituut (CIS) dat 72% van de Spanjaarden pas na 23.00 uur naar bed gaat. Daarentegen geeft 85% aan al wel voor 09.00 op te staan. Het overheersende beeld dat de Spanjaarden dus lui zijn is allesbehalve waar!