Vamos a comer en España!

Hoe leer je een land goed kennen? Via de maag! Daarom zeg ik: vamos a comer en España! Digitaal dan ;). Eten zegt heel veel over een cultuur. Wil jij Spaans leren? Dat is een kwestie van woordjes stampen, je verdiepen in grammatica, maar ook: eten! Vervelend? Absoluut niet! In deze blog neem ik je mee naar de smakelijke wereld van de Spaanse keuken. In de vervolg blog reizen we verder naar de Latijns-Amerikaanse keuken.

Van jamón tot tortilla: dit is ‘la cocina española’

De Spaanse keuken is rijk aan verse, lokale en bovenal seizoensgebonden producten. Men houdt hier vast aan tradities en sommige recepten zijn dan ook al meer dan honderd jaar oud. Tevens heerst in Spanje de regionale trots. Elke regio kent haar eigen gerechten en specialiteiten. Er zijn er te veel om op te noemen. Zo’n uitgebreid menu kan niemand op ;). Daarom kun je hier de toppers van Spanje bekijken.

De toppers van de Spaanse keuken

  1. Paella
    Van paella heb je ongetwijfeld gehoord. Dit is misschien wel het allerberoemdste gerecht van Spanje. Haar oorsprong ligt in Valencia en dateert naar de 8ste eeuw. Voorheen werd dit rijstgerecht enkel op zondag gegeten, anno nu kun je haar elke dag bestellen in menig restaurant door heel Spanje! Het traditionele recept van paella bestaat uit saffraan, konijnenvlees, kip, slakken en bonen. In de loop der jaren heeft iedere regio zo haar eigen specialiteit ontwikkeld. Zo kun je in Alicante de Paella de Marisco eten die gevuld is met zeevruchten. In de provincie Castellón de la Plana vind je de Paella Mixta; een combi van vis en vlees. Je maakt paella in een paellera; een speciale paella koekenpan. In deze pan verbrand de rijst aan de bodem en de randen. Dit is het allerlekkerste gedeelte van dit rijstgerecht. 
  2. Tortilla de patatas
    “Tortilla? Dat is toch Mexicaans?” Nee! Tortilla de patatas is een aardappelgerecht uit de Spaanse keuken. Dit is een nationale lieveling die door heel het land met smaak wordt gegeten. In iedere tapasbar kun je de tortilla als tapas bestellen. Daarentegen dient hij vaak ook als compleet gerecht, geserveerd met een stokbrood of salade. Het is een simpele klassieker bestaande uit aardappel, ei, olijfolie en zout. Sommige mensen voegen er nog ui en knoflook aan toe. Dit is echter een groot discussiepunt in Spanje. Je zult dan ook merken dat elk persoon zijn of haar eigen voorkeur heeft. 
  3. GazpachoIn het verre zuiden van Spanje, in Andalusië, wordt het zomers onwijs heet. Het laatste waar de Andalusiërs zin in hebben tijdens zo’n warme dag is warm eten. Daarom verzonnen ze een nieuw fenomeen: koude soep. Beter bekend als ‘gazpacho’. Deze soep wordt gemaakt van rauwe groenten en kruiden. Vaak speelt tomaat de hoofdrol. In de klassieke variant wordt er geen vlees of bouillon gebruikt en je eet gazpacho altijd koud. Je kunt deze lekkernij eten als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of tussendoortje. Vooral in de steden Córdoba en Sevilla is gazpacho een delicatesse. Hoewel in de regio Córdoba de ‘salmorejo’ favoriet is. Salmorejo is vergelijkbaar met gazpacho maar is qua textuur romiger. Daarnaast wordt hier een gekookt ei, croutons en jamon serrano toegevoegd.
  4. Crema Catalana
    Ook de provincie Catalonië kent haar specialiteiten. Zoals de alom geliefde ‘crema catalana’. De basis van dit toetje bestaat uit custard. Dit is een mengsel van eieren en melk. Dit mengsel verwarm je tot 80 graden celsius waardoor ze verdikt. De Spanjaarden zeggen dat de Crema Catalana de voorloper is op de beroemde Franse crème brûlée. Of ze echt met deze eer mogen strijken is de vraag, maar dat ze net zo lekker is, daar valt niet over te discussiëren!
  5. Pata negra
    Dol op vlees? Dan kun je je hart ophalen in Spanje. Dit land vol carnivoren heeft heerlijk kwaliteitsvlees en is een belangrijk onderdeel van de Spaanse keuken. Zo is men hier dol op ‘pata negra’. Dit betekent letterlijk zwarte poot en verwijst naar de zwarte poten van de Spaanse Ibérico ham. Dit wordt gezien als ‘s werelds beste rauwe hamsoort. Binnen de Pata negra zijn er diverse gradaties te onderscheiden. Wil je de beste kwaliteit eten? Ga dan voor de Jamón Ibérico de Bellota (de achterpoot) of de Paleta Ibérica de Bellota (de voorpoot). Wat deze pata negra zo bijzonder maakt? Dat ze afkomstig zijn van varken die in hun laatste groeifase enkel eikels en grassen uit de vrije natuur hebben gegeten. Let op: dit is geen goedkoop stukje vlees, maar qua smaak krijg je wel de top van de top.
  6. Croquetas
    We blijven nog even in de vlees opties, want we gaan het hebben over croquetas. Net als de Nederlanders zijn ook de Spanjaarden dol op kroketten. Echter is de Spaanse variant wel anders dan de onze. Hier wordt de traditionele croqueta gevuld met een mengsel van serranoham. Andere populaire opties zijn een mengsel van paddenstoelen of een versie met kabeljauw. Iedere croqueta bevat een dikke bechamelsaus welke is gemengd met uien en andere ingrediënten. Net als de Hollandse kroket vind je om het mengsel een paneerlaag en wordt ze gefrituurd. Dit is een super populaire tapa en ik snap wel waarom! 
  7. Albondigas
    Ik zei je al dat de Spanjaard van een stukje vlees houdt. Vandaar ook dat je naast de croquetas en jamón ook standaard albondigas op het menu ziet staan. Klinkt chique, staat eigenlijk voor gehaktballetjes. Deze worden geserveerd in een pittige tomatensaus. Vaak krijg je hier een stukje pan ‘brood’ bij om lekker te dippen. Heerlijk! 
  8. Churros
    Men neme deeg en een frituurpan en je krijgt ‘churros’. Een zeer populair en zeer heftige zoete lekkernij uit Spanje. Een churro is een gerechtje dat als ontbijt, als tussendoortje of als dessert kan worden gegeten. Tevens is het ook een zeer geliefde midnight snack voor de jeugd na hun avondje stappen. In feite is het een mengsel van deeg die wordt gefrituurd. Je kunt een churro con (met) of sin (zonder) bestellen, wat staat voor wel of geen chocolade bij je deeghapje. Het is populair om de churro te dippen in chocolade. Let op: dit is een dikke, haast pasta achtige massa die de toch al machtige churro extra machtig maakt. Maar lekker is het wel! De Spanjaard is er zo dol op dat er zelfs churreria’s bestaan: restaurant waar enkel churros gemaakt worden. Naar verluidt kun je de allerlekkerste churros in de hoofdstad Madrid eten bij ‘San Gines‘.Spaanse churro 
  9. Patatas Bravas
    Dit gerechtje is ogenschijnlijk simpel maar oh zo lekker! Ze vindt haar oorsprong in Madrid, eind 19e eeuw. De armere bewoners met weinig geld aten dit recept om hun maag te vullen. De patatas bravas zijn dan ook het bewijs dat heerlijk eten juist heel eenvoudig kan zijn. Dit recept bestaat uit niets meer dan een aardappel gesneden in kleine blokjes en gebakken in de pan. Je wacht tot ze heerlijk krokant zijn en blust ze vervolgens af met een pittige tomatensaus. Smullen gegarandeerd. 
  10. Sangria
    Ik eindig het menu met een drankje: sangria. Deze alcoholische lekkernij wordt in vrijwel ieder gezin op andere wijze gemaakt. Deze receptuur wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en maakt haar dus extra bijzonder. De typische sangria bestaat dus niet. Maar toch zal ik een poging wagen haar te omschrijven. Om sangria te maken gebruik je een grote kan met een houten pollepel. Laatstgenoemde zorgt ervoor dat het fruit van de bodem kan blijven en hun smaak optimaal loslaat. Verder bestaat de basis uit rode wijn. Je kunt hiervoor elke soort rode wijn gebruiken. Voeg vervolgens sinaasappellikeur, het verse fruit en brandewijn toe. Tada: easy does it. Proost!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *